iNgAt2 SoKmO...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

nak itut mummy?

Monday, January 3, 2011

bunga betik pon sedap di makan

salam neuyea tuk sumer yg sudi baca entry nh...ekceli mommy xde idea ari nh...skang kul 11.01 am...ujan lebat kt parit buntar nh...sementara menantikan time tuk check bsp kul 11.30 japg n langsung nk amik mai litel ajim dr tadika...peyut mommy yg agak kelaparan (tp kena tahan makan cz misi pesan 2jam bf amik darah jgn makan pape huhu)....mommy teringatkan satu jenis masakan yg dibuat oleh mak sedara mommy semasa berkunjung ke rumah beliau baru2 nh...

dari kecik mommy prasan pantang nampak bunga betik kt mana2...mesti auntie haity (pggilan mommy tuk dia) akan amik then masak...pastu akan terdengar suara auntie2 yg lain tmasukla mai mum n nenek sendiri yg kehairanan betul ke bunga betik nh buleh dimakan...(kalu bunga kubis tu biase la kan thee hee hee)

ini la rupa bunga betik...ade yg tanya amik bunga yg betina ke jantan...buleh kenai ke?
makcik mommy ckp...taram jer korang nk amik yg mana hehe

sokmo dia akan buat bunga betik masak taucu...td sempat mommy surf beberapa info dr internet...rupanya byk juga jenis masakan yg kita bulei buat contohnya kerabu bunga betik...cuma hanya segelintir dr masyarakat kita yg tahu pasal bunga betik nh...khasiatnye pon xkurang dr bahagian pokok betik yg lain...biase kita makan buah, putik @ pucuk betik jer kan...skang de pengetahuan baru...try la plak...
bunga betik nh rasenye sedikit pahit so kita kena rebus dulu tuk kurangkan rasa pahitnya...sebelum masak tu...cam biasa la...pilih yg elok2 n bahagian tangkai yg keras tu buang je la...jenuh lak korang nk ngunyah nanti cz dia akan jadi liat n rase nyer over pahit kt situ...

resepi?! thee hee hee mommy pon xpandai cz xpenah masak sendrik...sokmo makan yg auntie masak je huhu...tp kalu wat masak taucu nanti...sedap kalo ditambah ngn udang...nyum nyum...kang ngidam lak mommy nh

No comments:

Post a Comment

 

This Template is Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates


Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL