iNgAt2 SoKmO...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

nak itut mummy?

Wednesday, January 12, 2011

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

pendapat mommy la kan...citer2 dongeng dr indon yg sokmo ditayangkan mase cuti skolah tu lagi ngarut...bulei beranak ular la...anak ular leh tuka jadi manusia la...manusia de byk bulu tiba2 psl buat baik...leh jadik hensem lak...so ape kes?!

Tuesday, January 11, 2011

myMetro | Sheila menangis

myMetro | Sheila menangis


aiyark punyer la mommy tunggu citer nh semalam...alih2 dia dok ulang citer tanggang tu...sabor jer la

Friday, January 7, 2011

CONTEST 'BUDAK BEDAK'




mommy tertarik dengan contest nie, sebab :


  • my little ajim jarang dibedakkan (sebab dia alergik mase kecik dulu)
  • jimat duit mommy beli bedak tuk dier hehe
  • so bila dpt bedak, dia jadik la mcm budak yg xpenah jumpe bedak thee hee he
  • gambor nie mommy snap pada 12hb jun 2010 yg lepas
  • siap ada bahan bukti botol bedak yg jadik mangsa (bedak tu ciknie yg punyer ;p)
  • bukan stakat muka jer yg kena sapu...badan,baju,katil n meja yg berdekatan pun ada sisa2 taburan bedak
  • naseb baik dpt adiah tudung kan?kalu bedak melompat azim suke ;p
  • hope mommy menang la kan?kan?kan?
sebelom terlupa,
hepi anniversary tuk puan penganjur n mr hubby k
moga berbahagian selalu ;p

Tuesday, January 4, 2011

da mia owh da mia

ade org kater muke kitorg seiras tul ke?

ha ha ha....perasaan mommy tgh bercampur baur skang nh...ekceli mommy nak buat entry psl kwn mommy nh...nk citer betapa bangge nyer mommy ngan dia tp hehe...mommy br perasan 1 perkara yg hebat psl dia nh....br ingat nk wat surprised huh!

langkah pertama mommy ialah bukak fb n curik foto2 mommy ngn dia mase kami sama2 ngajar 1 skulah dulu...mommy tingat yg dia penah upload gambo2 kitorg letak dlm fb...so mommy nk kopipes je ler thee hee hee...time tu dia jer yg sokmo usung kamera sana sini...mommy lak pakai henpon cikai jer time tu...so dok tumpang glamer la tiap kali dia nk snap gambo

kak lisa...awat tutup mata chek


hat nampak mata tu saje jer nak promosi 'ayu nya mataku' ;p


anak dara cuma hat yg baju outih tu je yer...yg lain dah berpunyer harap maklum ;p

makan time...time ingat da de program ape mase nh kt skulah tp c da mia nh biase ler kan...mesti nk snap gambo gak


kisahnyer kami berdua nh cuma guru kontrak jer...tp esperien dia dlm bidang perguruan nh lebih byk dr mommy...kalo mommy dah 5 tahun dia da 6 tahun rasenyer... mcm2 pahit maung yg kitorg lalui sepanjang menimba pengalaman sebagai guru nh...lebih byk pahit+masam n masin dr manisnyer...tp sesungguhnyer, berkat kecekalan n minat kitorg dlm bidang nh...xde satu pon duri2 yg menusuk setakat nh mampu tuk mematahkan semangat kitorg tuk terus bergelar pendidik...

kalo nak diceritakan...laluan kami xsemudah org lain dlm mencapai cita2...kita sebagai manusia hanya mampu merancang, tp hanya Allah yg tahu apa yg terbaik tuk kita...siapa yg kita bakal jadi dlm melaksanakan amanahNya di muka bumi ni...

menjadi gstt sebenarnya merupakan hanyalah satu laluan alternatif untuk menjadi pendidik...sama seperti anda yg memohon utk mengikuti kursus perguruan semenjak awal...bukan semua pemohonan adalah bertuah...yg gagal perlu mencuba lagi walaupun peluang2 yg ada adalah tersgt2 la tipis...dek kerana minat...dipohon lagi berkali2 tanpa jemu...tp dlm masa yg sama...xkanla si pemohon tu nak duduk menunggu sahaja di rumah menantikan khabar yg xpasti?!...setiap peluang yg dtg tuk melanjutkan pelajaran, tidak disia2kan...habis satu peringkat...mohon lagi nk jadi guru dan seperti kami...sebaik sahaja memperolehi ijazah, mencuba pengalaman menjadi guru ganti@ guru sandaran...kata org, pengalaman mungkin juga buleh dijadikan aset dlm mendapatkan jawatan tetap...kita berikhtiar saje okeh...ingat mudah ke nak dapat...kena interview juga ler bro...

andai berjaya...tunggu tuk ditempatkan mana2 sekolah yg memerlukan...biase nyer kami dimulakan sebagai guru ganti sahaja tuk membantu melaksanakan tugas2 yg ditinggalkan sekejap oleh guru2 yg bercuti kerana bersalin @ berkursus dlm tempoh yg lama...barula dpt kami menumpang rezeki ;p...kadar upah?! gaji?! bergantung pada ppd yg mentadbir di satu2 kawasan...mommy pernah dibayar dgn tangga gaji spm sahaja, meskipun ade degree...seingat mommy waktu tu cuma dlm RM656.30/sebulan n gaji cuma dikira berdasarkan bilangan hari mengajar...kalo kebetulan dlm kontrak tu ade cuti skulah...nasib ler...dpt sket jer...penah gakla mommy cuma dpt rm1,500 lebih kurang pas 4 bulan ngajor cz nasib xbaik beb...de cuti skulah bulan 5 n bulan 8 huhhu

pas seberapa lama jadi guru ganti...de rezeki...up la sket taraf ktorg jadik gstt...tu pon kena interview dulu ye...interview sama jer cam korang nk jadik cegu...so takat nh...da 2x kena interview...cam biase tunggu tuk ditempatkan mn2 skolah, nasib baik dpt skolah yg biase kt ngajar...nasib x baik dpt skolah yg hebat n terkenal ngn mcm2 masalah...sokmo pon gstt diperlukan di skulah2 cam nh ler...da lapor diri kt skulah...maka bermula lah kehidupan sebagai gstt...sila baca dgn nada yg berlainan...gstt (cool)...gstt(tergezut!)...ala gstt jer(ngn muke sinis) thee hee hee...(dlm ati, pandai ke deme nh ngajor hah?!)

sabor ye...puan2 cegu tuan2 cegu...xde niat langsung kami sebagai gstt nk mengganggu kehidupan profesionalisme anda di tempat kerja...kami hanya mahu sama2 menggembleng tenaga membangunkan anak bangsa...nak cuba rase jerit perih jadik cegu n seronoknyer bila ada org pangge kita cegu...jgnla jaki ngn kami...sian kat kami...di kesempatan nh mommy nk tabik spring kt sumer cegu2 yg mommy kenal yg mempunyai berfikiran terbuka terhadap golongan seperti kami...dan sanggup pula beri kami tunjuk ajar n tegur sekiranya ade kekurangan di pihak kami...sama seperti semasa anda menjalani praktikal...bezanya cuma anda belajar dulu, baru cari pengalaman...dan kami belajar dahulu melalui pengalaman even tahu belum tentu pengalaman2 yg mahal ini akan menjanjikan jawatan yg tetap kepada kami...tp jangka hayat cuma setahun...di setiap akhir tahun...kami akan termangu2 kesedihan mengenangkan masih ada lagi kah kontrak untuk kami di tahun seterusnya...seperti skang...MOMMY PENGANGGUR UWAA!

tuk pengetahuan semua...setengah ppd/jpn mensyaratkan semua yg memohon tuk jadi gstt sama ada berpengalaman@ tidak mesti mengikuti temuduga...korang kira la brape kali temuduga yg perlu kitorang lalui selama ini...terpulang lah pada anda tuk menilai...adekah kami nh saje2 nk jadik cegu gstt semata2 sebab xdpt keja lain or bla2

mommy da lalui semua nyer...bertukar kawasan tempat mengajar sebab skolah di bawah jajahan ppd asal sudah tidak memerlukan gstt atas byk sebab...cegu penuh...matapelajaran tertentu sahaja yg ditawarkan...xde peruntukan n mcm2...mengajar semua golongan pelajar...yg cerdik pandai...n xbrape cerdik...ngajor mcm2 subjek termasuk subjek yg mommy xpenah blaja mase kt skulah dulu pon ade...ade gak yg mommy dikatakan gagal temuduga gstt sedangkan sudah berpengalaman 4 tahun...tp ade lak yg fresh graduate leh ngajor jd gstt...naper ye? anak siapakah beliau?! jeng...jeng...xkurang gak ngn kawan mommy si damia nh...n termasuklah beberapa kisah sepanjang menjadi cegu yg xsesuai mommy paparkan di sini...(xmolek selongkar byk sgt...yg penting nawaitu naper nk jadik cegu...tul x?)

mommy sebenarnya nak tekankan pasal kawan kami nh...di saat ini beliau telah berjaya menyandang jawatan sebagai guru tetap di sebuah sekolah di daerah tempat kitorang tinggal...sepanjang menjadi guru kontrak...beliau tak putus2 membuat permohonan ke semua peluang2 yg ada tuk jadik cegu tetap...sebut jer sumer...KDC, DPLI, KPLI...tanya la beliau brape kali apply...n akhirnya di usia 30 tahun beliau diberi peluang tuk mengikuti kursus KPLI setelah berjaya temuduga...MOMMY BANGGE DGN BELIAU...kawan mommy nh merupakan simbol kecekalan seorang guru kontrak dlm merealisasikan impiannya...skang tinggal la mommy utk teruskan sisa2 perjuangan...setengah member ckp xrase ker korang da terlewat nk establish idup...nak wat camne kan...idup xseindah mimpi...yg penting xberenti cuba mengubah nasib sendiri...seperti da mia...mommy juga ingin bergelar cegu azee...aminn!

spiderman muncul di tahun baru! (WHAT'S NEW ON SALE @ MOMMYAJIM)


salam u'ols...rini mommy de byk idea tuk tulis entry tp mommy nk mula dgn tuk launch blogshop mommy yg lg satu...ekceli blog da lamer siap cuma produknyer xde...blog nh khas tuk mempromote kids wear n barangan berkaitan ngn budak2...support mommy k!

minat nak usyar n hope terpikat nk beli skali leh mai tengok kt cnie sale@mommyajim ;p




or u'ol leh tengok kt bawah nh jer
mommy da kopipes



seorang spiderman cilik telah muncul di 2011 nih...kemunculannya adalah untuk mempromosikan kostum beliau supaya dapat berkongsi kegembiraan bersama rakan2 sebaya n berkongsi ke'perasan'an menjadi adiwira pujaan ramai thee hee hee ;p

cepat2...dapatkan edisi terhad ini...dengan hanya RM28 anda boleh dapatkan sepasang kostum spiderman untuk hero kesayangan anda...lepas nh boleh la ajor deme camne cara nak melekat kat dinding @ tolong buang sawang labah-labah yang sekian lama menghuni kt siling rumah anda lak ;p

HANYA TINGGAL 4 PSG SAHAJA LAGI!!
(1 PSG = 3PCS (BAJU, SELUAR N TOPENG)
SAIZ 5 = SOLD OUT!
SAIZ 7 = SOLD OUT!

SAIZ 9 = tinggal 2 PSG
SAIZ 11 = tinggal 1 PSG JER
SAIZ 13 = pon tinggal 1 PSG JER

SAIZ BAJU / UKURAN

BAJU

SELUAR

SAIZ 9

± 18 inci

± 28 inci

SAIZ 11

± 19.5 inci

± 29 inci

SAIZ 13

± 20 inci

± 32 inci

harga yang dinyatakan adalah termasuk postage!!

pe tunggu lagik kawan2...meh ler pakat2 pujuk makbapak masing beli...support my mommy okeh...muahhhs u'ols ;p





Monday, January 3, 2011

bunga betik pon sedap di makan

salam neuyea tuk sumer yg sudi baca entry nh...ekceli mommy xde idea ari nh...skang kul 11.01 am...ujan lebat kt parit buntar nh...sementara menantikan time tuk check bsp kul 11.30 japg n langsung nk amik mai litel ajim dr tadika...peyut mommy yg agak kelaparan (tp kena tahan makan cz misi pesan 2jam bf amik darah jgn makan pape huhu)....mommy teringatkan satu jenis masakan yg dibuat oleh mak sedara mommy semasa berkunjung ke rumah beliau baru2 nh...

dari kecik mommy prasan pantang nampak bunga betik kt mana2...mesti auntie haity (pggilan mommy tuk dia) akan amik then masak...pastu akan terdengar suara auntie2 yg lain tmasukla mai mum n nenek sendiri yg kehairanan betul ke bunga betik nh buleh dimakan...(kalu bunga kubis tu biase la kan thee hee hee)

ini la rupa bunga betik...ade yg tanya amik bunga yg betina ke jantan...buleh kenai ke?
makcik mommy ckp...taram jer korang nk amik yg mana hehe

sokmo dia akan buat bunga betik masak taucu...td sempat mommy surf beberapa info dr internet...rupanya byk juga jenis masakan yg kita bulei buat contohnya kerabu bunga betik...cuma hanya segelintir dr masyarakat kita yg tahu pasal bunga betik nh...khasiatnye pon xkurang dr bahagian pokok betik yg lain...biase kita makan buah, putik @ pucuk betik jer kan...skang de pengetahuan baru...try la plak...
bunga betik nh rasenye sedikit pahit so kita kena rebus dulu tuk kurangkan rasa pahitnya...sebelum masak tu...cam biasa la...pilih yg elok2 n bahagian tangkai yg keras tu buang je la...jenuh lak korang nk ngunyah nanti cz dia akan jadi liat n rase nyer over pahit kt situ...

resepi?! thee hee hee mommy pon xpandai cz xpenah masak sendrik...sokmo makan yg auntie masak je huhu...tp kalu wat masak taucu nanti...sedap kalo ditambah ngn udang...nyum nyum...kang ngidam lak mommy nh

Sunday, January 2, 2011

what's new on sale @ mommyajim?!


mommy nak buat promosi 1 produk baru tuk korang semua sempena tahun baru nie ;p
kek nie sebenarnye adalah keluaran syarikat milik keluarga mommy
dah lame tapi sajer baru nak kenalkan kat korang thee hee he

ke'special'an kek ini ialah...jeng jeng jeng

istimewa dikukus selama 4 jam (lama tuh!).

sungguh enak dan sedap, tak tipu punyer!.

kompem sesuai untuk hidangan semua majlis.

dipek dalam kotak yang cantik,menarik,tertarik hehe.

mudah dibawa ke mana sahaja.

sesuai kalo korang nak bagi hadiah kat sape2, boss ke, anak buah ke, mak mertuakah :p.

jangan runsing!tahan lama (6 bulan), payah nak rosak

apa yang penting? Yakin SuCi dan HaLaL

so?! ape tunggu lagi...bila lagi korang nak rase kek buatan 2 generasi nh...sedap giler weh...mommy tunggu order k ;p


nak order?! korang bulei jenguk2 blogsale mommy nh sale@mommyajim
atau email @ sms mommy k
sayang u'ols muahh ;p


myMetro | Keajaiban 9 bulan

myMetro | Keajaiban 9 bulan


saje nak share artikel ;p
 

This Template is Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates


Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL