iNgAt2 SoKmO...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

nak itut mummy?

Sunday, November 28, 2010

citer bibik

(entry blog lama lg hehe)
sekadar berkongsi cerita pengalaman daku yg penah menggunakan khidmat maid @ istilah yg kt suke guna-bibik...hope kisah yg i tulis nh dpt dijadikan panduan tuk kengkawan sumer kalo2 ade ter pk nk amik maid sbg pbantu umahtangga korang huhu...pk byk2 ye cz i rase sape2 yg pakai maid nh cam masuk prangkap jer tp xdinafikan dlm byk2 citer negatif pasal maid nh...masih ade maid2 dlm dunia nh yg berhati peyut, buat keja sbg 1 ibadah n bagus2 blaka cth maid yg digaji oleh paksedara i kt joho...rase since dr i kecik dia da ade n still kekal smpai skang...xbunyik la pape prob yg tmbul dr family sana berkenaan maidnya itu...

even byk ceritera yg didengar pasal maid nh, dlm tv,paper,kwn2,jiran n akk i sndiri...kitorang mengambil keputusan n bertawakalla abis2an la nh...hope niat suci km yg baik n bersih nh Allah akan beri kami sekeluarga maid yg baik jg heheh...kan org baik tuk org baik :)...nh pon lepas ade kes ngn nursery tpt i n along i anto ank2...citer pasai nurseri nh nnt i bongkar mase lain k...
idea asal adalah dr along...niat dia maybe nk kurangkan beban i n mama yg ngasuh ank2 beliau n anak i sndiri...ktorg perlukan seseorg tuk menjaga ank2 smntara bz mncari rezki diluar...i sbg chef kt umah, tukang ajor ngaji quran n sokmo gakla jd cegu tusyen bebudak nh...kira xsempat ar nk pastikan umah i berada dlm keadaan bersih, kemas, suci n murni...kain baju seminggu skali je dpt lipat tupon kalo sempat n rajin...byk lg la perkara2 yg i slalu buat2 xsmpat n syg time tuk tito heheh...mamatok pun perlukan pembantu tuk bsnes dia...bukan teruk pun keje nyer...sekadar tulun susun brg dlm lori jer...
bibik nh seperti kt kwn i...mr fariesh qaseh, kira pijak semut xmati la...baik tul depan mata kita...lately nh da mula pndai menunjukkan protes...rupa2nya mereka2 yg bekerja di sini sudah ade pakatan...bekerja di rumah org sbg maid hanyalah sbg batu loncatan tuk masuk ke malaysia...smpai 1 jangkamasa mula la deme akan buat hal...ape yg terjadi pd famili i merupakan 1 trauma tuk ktorg, maybe sesetengah kwn2 yg baca anggap ini sbg perkara biase...terpulang tp ktorg da xsggup beb...
awalnyer bibik i cume mntak nk anta duit tuk family dia...skali mntak 2juta rupiah...orait la 2,ktorg pon antorla berdasarkan gajinyer yg ado...tp permulaan nk antor 2 terkantoi 1 menda...rupa2nya maid nh pakai pasport org len...kantoi cz suh anto pakai nama lain...tanya punye tanya...barula nk ngaku...silap cz xamik tindakan awai2...dia da pndai mntak suh anto advance lak, pas2 potongla gaji dia bulan2...konon family dia 'sgt butuhkan wang'...heheh sori byk...ktorg xkan anto, kira lgkah berhati2 la nh...g pon da penah jd pd kak aja, bg duit awai2 pas2 bibik lari...sapo rugi?
bila xdapat seperti yg dia nak, mula2 la mcm mende yg dibuat (malas nk citer byk2)...shggala pd ptg kamis mggu lepas beliau ditemui pgsan dlm bilik air oleh mama i...ade 1 botol clorox yg terbuka bersama ngn 1 cup plastik (heheh pandai lak amik cawan nk minum ye)...minum ke x minum? wallahualam...
ktorg amik keputusan tuk anto ke spital even dia meronta2 xmo...sedar la plak mase nh...pakse gakla bwk, dibuatnyer mati anak org nh haru...tawakal jer la kalo tibe2 ade antara ktorg masuk jel, brani kerna benar bro...
smpai spital, awal2 lg bibik nh kena sindir ngn misi2 yg ade...diorg cam maklum jer kwn nh tgh berlakon...mereka lebey arif agaknyer...dipendekkan cerita, bibik nh ngaku nk bunuh diri so dtor nasihat tuk anto dia jupe pakar jiwa2 huhu...n kesimpulan dari proses rawatannyer itu...pihak ilmuwan perubatan merumuskan bahawa maid kitorang nh buat2 minum clorox tu...kalo minum pon sket sgt n dia da minum byk air cz takot mati kut...beliau didapati mengalami masalah mental n de la sket kemurungan cz xdapat ape yg dihajati...beliau mengaku tuk 'kabut' pas dpt duit 2 n telah berpakat ngn sorang ejen warga indon yg bukak kantin di 1 kilang di prai...mcm2 la yg org 2 da janji kt dia...siap nk bg kawen tu...pelik gak cz dia ngaku da ade suami kt jawa sana...dunia2...tp antara kisah lucu yg diciter kembali pd kami ialah beliau ditanya 1 soklan yg sama tp oleh 10 org dtor...setiap jawapan berbeza2...kejap kena pukul la...kejap x...xbagi makan la...tp rekod perubatan mula smpai mesia 42kg jer berat...timbangan yg terbaru ialah 48 kg...i sndrik nk naik 1 kg pon susah tau...kt yg asik keje, dia tu yg asik makan....kena paksa bangun kul 4 pagi...ye itu betul...i n mama mmg bangun kul 4 pg tiap2 ari...i kena masak tuk anak2...mamatok wat semayang sunat dia...tp molekla...dia pas maghrib da tito...pas subuh ktorg p keje dia terbongkang balik...kul bape bangun pn xto ar...rutin famili i xde yg dapat tito sebyk 2 tau...pntang tito pas subuh, mamatok cukup tegas tau didik kitorg...nh pon sbb kantoi ngn i yg da bertuka jadual p keje belah ptg...ty dia bf nh wat pe...sndrik ckp...da sumer org kua dia tito jer la...lg mau bising ka...kasi malu sj...cm xckop tito huh...
spjang bersama kami, maid nh xperlu masak n basuh baju...pasal bj cuma tulun jemur, angkat n lipat je...tupun setempat...i balik keje br amik bj2 yg da dilipat 2 masuk dlm sumer loker famili i atas alasan dia xkenal siape tuan baju2 tu...
ntahla kawan2...bab makan sokmo xpenah disisihkan...ape yg ktorg makan...itula yg dia makan...tgk tv pon sokmo join skali jer...layan cam famili sendiri jer...kesian...dia sorg diperantauan...tp nh la sebab n akibat yg ktorg harus terima...
malam nh adalah malam terakhir dia kt umah nh...sayu n sedih pun ade cz mmg ade rase sayang pd dia...slama dia di sini byk bantu jaga umah nh...anak2 pon still mahu pegi pd dia...tp hati seorang ibu terpaksa dikeraskan ngn melarang ank2 tuk mendekati dia...tau tindakan nh nmpak cruel tp lebih takot lg kalau dia apa2kan anak2 nh...terbayang2 dlm mata yg budak2 nh diberi minum clorox sama...masyaAllah...
along n adik akan sm2 naik bas bw dia ke KL...kt sana akan ado sorang pegawai yg akan sambut iring dia sehingga ke dlm peyut aeroplane...tujuannye adalah tuk pastikan dia xmelarikan diri n betul2 meninggalkan negara malaysia...arahan telah dikuarkan tuk dia xdapat kembali ke mesia dlm 1 tempoh yg lama...
kawan2 renung2 kan la ye...

No comments:

Post a Comment

 

This Template is Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates


Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL